PINDASAUS – SATESAUS MAKEN VAN PINDAS OF PINDAKAAS.

De Pinda.

De pinda, is geen noot, maar een peulvrucht.
De plant behoort tot de peulvruchtdragende,
De bloem is bovengronds, daaruit ontwikkelt zich een peul met vaak twee zaden.
Daarna een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer gaat in de grond.
Onder de grond ontwikkeld de peul zich tot pinda.

Pindaplant.

De pindaplant is een eenjarige plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika en door de Spanjaarden in de 16e eeuw in tropische en subtropische gebieden over de gehele wereld werd verspreid.
( zie: nl.wikipedia.org/wiki/Pinda)

Oogst.

Na de oogst moeten de peulvruchten indrogen voor opslag.
De grootste producent van pinda’s is China.
China exporteert ook rauwe noten in dop, het grootste deel van de oogst is voor de productie van arachideolie.

Ongebrande Pinda’s.

Ongebrande pinda’s zijn geschikt voor consumptie.
De meeste pinda’s worden eerst gebrand.
In de Verenigde Staten worden niet geheel gerijpte pinda’s ook wel met de schil gekookt.
En gegeten met zout of scherp gekruid.
Dit onder de naam cajun.

Pindakaas & Pindasaus.

Voor wie een lekkere pindakaas, pindasaus of pindasaté saus wil maken kan het best de licht geroosterde kant en klaar pinda’s kopen, en deze na roosteren.
Het roosteren van rauwe pinda’s kost behoorlijk wat tijd, zo,n 20 minuten.
Daarnaast zijn ongebrande pinda’s niet overal te koop.
Meest bekende pindasaté saus is de Javaanse pindasaus met kokos.