Authentieke Javaanse Kipsaté Maken.

RodepepersOm een lekkere Javaanse Saté te maken gebruikt u het best Gula Djawa,
verkrijgbaar bij de toko, anders neemt u bruine suiker.
Limoensap van verse Limoen.
En U maakt de satesaus van zoutloze geroosterde Pinda’s.
Verse Kokos puree met wat lauw water om Kokosmelk te maken, geeft een betere smaak.
Geraspte Kokos welle in lauw water en afgieten door de zeef is een 2e snellere optie.
Sate Ajam AyamPinda’s na het roosteren in 3 toevoegingen malen.
Dit geeft een Pinda Satesaus van verschillende stukjes dit komt ten goede aan de smaak beleving.
Ontpit en Fruit een Lombok voor het maken van de verse Sambal.
Knoflook vers kan per seizoen en herkomst zeer verschillen van sterkte.
Gehakte Knoflook uit potje heeft dat nadeel niet.
Gebruik geen Knoflook Poeder, dit is niet snel genoeg op smaak en zeker als de Pinda Saus langer staat of bewaard wordt tot onaangename verrassing leiden.
Voor alle ingrediënten geld dat u vooraf de smaak controleert.

Recept: Javaanse Kipsaté Marinade Maken.

LimoenIn een marinadeschaal,
Bruine suiker 2 eetlepels.
Limoensap van 1 limoen.
Gember 2 theelepels.
Ketjap Manis 6 eetlepels.
Komijn 2 theelepels.
Koriander 4 theelepels.
Paprikapoeder, niet pikant, 3 theelepels.
Knoflook 2 teentjes.
Koffie verse Espresso 0,5 kopje.
Meng dit tot de bruine suiker is opgelost.
En voor een pittige sate, de gefruite Lombok groente.
Sambal (nadeel pitjes op vlees) of Chilipeper, 2 theelepels mag ook.
Proef wel eerst de sterkte van de pepers.

Javaanse Saté Recept.

Leg de Satéstokjes een ½ uurtje in een bakje water.
Snijd het satévlees in kleine stukjes van 1 cm.
In een marineerschaal, Javaanse Saté marinade toevoegen, tot net boven het satévlees.
Laat tenminste 4½ uur de Saté marineren (koelkast).
Rijg dan het vlees aan de Satéstokjes, laat ze uitlekken boven de marinadeschaal.
Bewaar de marinade met uw kokosnat (als toevoeging door roeren)

Recept Javaanse Satésaus Maken.

Breng in een kookpan de Javaanse Saté marinade met kokosmelk 5 minuten aan de kook.
Het marinade bestand van rauw vlees mag nooit na het koken worden toegevoegd!
Voeg uw gemalen pinda’s of pindakaas toe, en roer nu tot deze is opgenomen.
Satésaus nu niet meer doorkoken, maar even wegzetten.
Voor een Authentieke pindasaus laat u de Javaanse Saté marinade weg.
Met name de knoflook, koffie en of Limoen / Citroengras geeft de saus de zelfde smaak tint als het vlees.
Vervang deze door wat Ketjap Manis en Lombok groente.

Javanse Sate.

Rooster de satetjes goudbruin en steek ze rechtop in de satesaus.
Serveer ze met Rijst, Bami Nassie Broodjes of anderzins, naar keuze.

Eet Smakelijk!